6/28/2009

it's All about maKan....:-)

Makan time!!!!!!!!!......ari ni dgn semangat yg waja bgn pagi2 sebab nak wat lasagna...tapi terbantut skit coz minced beef x kuar kan dr peti sejuk lagi....heheheh.sementara menunggu minced beef tu lembut,wat la keje2 prepare bhn2 lain tgh syok2 potong carot jeng2....tgn ku terpotong!!!!.....Alhamdulillah x lah teruk sgt even luka tu dlm la jugak....tapi jgn risau...drh tu x de ye termasuk dlm lagsana.....jd x de le sape2 yg bkl ganti "raja bersiong"...lebih kurang pkl 10.30 am lasagna pun siap dimasak....yum-yum sedapnye!!!!!!!!!!...it's time 2 makan....heheheh tapi x sempat nk ambik pic lagsana tu ermmmm dah kene makan....sebab hehhheh sgt sedap yum-yum...:-)))

lasagna yg dah rongak....yum-yum....


jari ku yg terkorban...huhuhu

resepi lasagna...sle2 cube..
Bahan A : sos merah
*500g minced beef
*1 tin tomato puree(pakai campbell's sedap)
*i biji bwg bsr(ptg dadu)
*3 biji bwg pth(hiris)
*2 biji tomato(ptg dadu)
*oregano
*black paper
*kalau ske syr yg byk blh ltk carot,celery

Bahan B: Sos putih
*fresh milk(satu cawan)
*chess (satu cawan)
*butter 2 sudu
*tepung gandum (1 cawan)
*mix herbs

care2 nk mask ye..^_^
bahan A:
*tumis bwg merah + bwg putih sampai naik bau nenek2 kate ^_^
*mskkan tomato puree + tomato yg dicincng mcm org pts chenta tu..hahahha
*masukkan minced beef ,sampai minced beef tu masak..then masuk kan oregano ske ati nk masuk bnyk mane...^_^.+black paper tu bnyk mane..nk pds buh la bnyk2 ye...last sekali maskkan la syr..ni pun same ske bnyk syr ltk bnyk2...heheh...(ok mieda x letak garam coz mase sos putih nanti dah de chess so masin blajar dr pengalaman ^_^ tp sape nk ltk letak la ske ati ye)....


Bahan b:
*masukkan butter + tepung kacau sampai x melekat kat vision tu ...then masukkan fresh milk kacau lagi then masukkan chess..kacau sampai pekat nk sedap ltk je oregano tu lg heheh...


ble dah msk bahan A & bahan B boleh la susun kepingan lasagna tu dilapisi dgn bhn A lps Bhn B..ulg la ye mals nk tls ni..heheheh ^_6 pastu bakar le...ske ati nk sampai hagus ke pe ke...mieda tgk sampai lapisan ats tu kekuningan...lupe pulak lapisan ats mesti lah sos putih ye...huhu
sekian selmat mencube......KALAU X SEDAP BG TAHU MIEDA TAPI KALAU SDAP BAGI TAHU KAWAN YE"...^_^






6/26/2009

TeRima Kasih Atas seGalanya.......

Assalamualaikum....biarpun sudah seminggu berlalunya "Fathers Day" tapi br hari berkesempatan nk post something utk hari istimewa ini.....ayah,papa,abah,abi,walid,abuya....dan mcm2 lagi panggilan utk seorang insan yg bergelar bapa dr seorg anak....ayah adalah insan yg cukup mulia rela bersusah payah demi anak-anaknya...seperti yg tertulis dlm bait2 indah lagu nyanyian Arwah Sudirman....
"kasihnya ibu membawa ke syurga......Kasihnya Ayah berkorban nyawa"
bagi kami adik beradik...ayah adalah seorang ayah yang sangat baik...mungkin kalau org tgk ayah mcm garang..tapi hanya kami yang tahu betapa luhurnya kasih syg ayah pada kami.....sejak kecil lagi kalau nak kemana2 ayah mesti hantar keman saje kami nak pergi...(yela risau anak dara dia kuar hehehhe) ayah x pernah merungut pun bg ayah biarlah dia bersusuh sikit asalkan anak dia selamat...terima kasih ayah kerana byk bekorban keringat,tenaga,dan masa ayah untuk kami semua....terima kasih jugak ayah kerana x pernah jemu melayan kerenah anak-anak ayah yg selalu degil ni....dan terima kasih atas segalanya....

bagi kami adik beradik..kami sgt bertuah sebab kami ade dua ayah....hehehehhe (bukan sebab mak aku kawin lain ye ehehehhe)..."papa" papa adalah abg ipar mak...Allah telah takdirkan papa dan mama x dapat memiliki zuriat sendiri...sejak dari kecil org akan pening "eh budak ni mane satu ayah dia nih"...hehhhehhe tapi itu lah keistimewaan kami....walaupun papa dan mama x de zuriat sendiri...tapi papa dan mama curahkan kasih syg mereka pada kami....best2 hehhehehe

ape2 pun terima kasih buat dua org insan istemewa ini.....kerana tlh membesarkan kami dan memberikan didikan yg sempurna akhirat dan duniawi....buat ayah biarlah org lain x pernah menghargai ayah...tapi kami anak-anak ayah kami sentiasa menghargai dan menyangi ayah...love u so much ayah!!!!!!!!.......buat papa kami syg papa sgt2....terima kasih papa sebab beri kasih syg yg x terhingga pada kami....love u so much papa!!!!!.....



my lovely ayah and me....with Ilhan



Jajarkan ke Tengahlove papa so much!!!!!!!!