12/28/2009

COPY [ WANITA :AGAR DIKAU BAHAGIA]

Kepada setiap muslimah yang rela Allah swt sebagai Rabbnya, Islam sebagai agamanya dan Muhammad sebagai Rasulnya.

Kepada setiap pendidik yang berjihad di jalan Allah dengan untaian kalimahnya, menjaga norma-norma nya dan menyucikan jiwanya.

Kepada wanita yang bimbang dan bersedih, berbahagialah dengan dekatnya kemudahan, datangnya pertolongan Allah swt serta janji pahala yang besar dan terhapus segala dosa.





***


Tidak ada kecantikan bagi seorang wanita, tiada pula keindahan, harga diri dan kedudukan
kecuali beriman kepada Allah swt. Apabila dirinya tegak di atas jalan ini, maka dia lah wanita yang mendapat petunjuk, diterima amalnya dan menjadi wanita pilihan disisi RabbNya. 

Namun, jika dia melepaskan jalan kebenaran tersebut,kafir terhadap Tuhannya, mengingkari agamanya dan melepaskan tuntutanNya, 
maka dia lah cermin kepada wanita yang murahan, hina dan terbuang. 


Pada saat itulah sinar kecantikan seorang wanita mula menghilang, walau berkalung gugusan bintang di langit, meskipun bermahkota bintang gemini dan matahari terbit di keningnya. 


Wahai wanita muslimah yang jujur, wahai wanita mu'minah yang selalu kembali kepada Allah.

Jadikanlah dirimu itu seperti sepohon kurma. Jauh dari keburukan, menjulang tinggi menghindar dari sifat mengangau. Dilempar dengan batu dia menjatuhkan buahnya, tetap hijau pada musim panas mahupun dingin dan memberikan manfaat kepada sekalian manusia.

Jadilah engkau orang yang menjauhi perkara-perkara yang rendah, keperibadianmu terjaga dari segala pola hidup yang menipu rasa malu. 
Ucapanmu adalah zikir, pandanganmu melahirkan ibrah, diammu adalah berfikir. 

Saat itulah engkau mendapatkan ketenangan dan akan diterima oleh penduduk bumi. Tercurah segala pujian yang baik-baik, doa yang jujur dari semua makhluk, dan Allah swt akan menjauhkanmu dari awan kesempitan, bayang-bayang ketakutan, dan gumpalan kekeruhan.

Tidurlah berbantalkan curahan doa orang-orang mu'min, lalu bangunlah untuk meraih pujian yang ditujukan kepadamu. Saat itulah engkau mula menyedari bahawa kebahagiaan bukan terdapat pada simpanan harta, kad kredit dan kereta, rumah yang bagaikan istana, mahupun pada kasih nya seorang manusia, 
namun pada ketaatan terhadap Zat Yang Maha Terpuji. Kedamaian hidup bukan pada hiasan keduniaan, bukan pula mengabdi kepada hamba, namun kepada kepatuhan terhadap Zat Yang Maha Mulia. 

Pesanku, jadilah seorang wanita yang bermaruah, yang punya kedudukan tinggi di sisi Tuhannya. Di mana namanya sentiasa disebut-sebut dalam kalangan para malaikat, dan yang berjaya memperoleh cinta yang Teragung,
 iaitu cintanya Ya Rabb lantas menjadi wanita yang paling bahagia di dunia.



Reunion at TijaRah...

Assalamualaikum..setelah beberapa ketika tak de mood nk menulis...akhirnya saat ini mieda dah de mood skit nak update story pasal reunion semalam...okeh overall i'am happy with da reunion...a liltle bit upset coz not all my friend join da reunion...^_^,semalam Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar(maybe???)....hehe...
semalam kami (mieda,syafiqah nadiah,nur liyana,huda (adik yana) ) smapai agak lewat dari waktu yang dijanjikan...sepatutnya dalam pukul 11 la..but hehe disebabkan bas yana yang sampai lambat lebih kurang dalam pukul 12 lebih...

kami tiba di selayang tepat2 pukul 2.00 petang,hehe sampai2 je macam pelik knp la macam x de org sangat hehe...mane ustazah????owhh btw lpe kami sesat ye sebelum sampai kesekolah tu nasib jumpe jugakkan..kalau x balik je lah...sampai2 hahaha macam dah wat jejak kasih je kan..ye la dah lame x jumpe dengan ustazah wan dan ustazah saadah memang rindu sangat2!!!!!!!!!!! macam kate fafa rindu dgn ini 2 org la..hehe muahahaha.....

kalau dah lame x jumpe memang lah macam2 cerita keluarkan...hahaha cerita zaman2 nakal2..wekkkk...tapi memang sangat terkejut tgk perubahn kawan2 huhu..faris hahaha macam ne ni leh jd lagi ayu dari kte org ni hehe jangan marah ye faris wekkkk...sebenarnye x penah nk sangka yang tijarah akan buat reunion?????? hahaha macam angan mat jenin je la kan dulu kalau nk buat....tapi tu lah dah tertuliskan bende ni akan berlaku....kami stay dekat sekolah tu lebih kurang sampai lepas asar...

kemudian entah dari manelah datang nye idea nk pegi rumah ustazah wan dekat shah alam..ikut kan kami x nk pergi pun ye la sebab dgn keaadaan kereta pikah yang wiper rosakkan...so takut kalau2 hujan macam mane nk clear kan air kat cermin depan kan???x kan lah nk pakai tanagan macam lah sampai...tapi tulah semnagat waja sangat budak2 ni nk jugak kite orang pegi...semangat tu bawak pegi bengkel lah..hermmm tapi bila pegi bengkel x leh repair pulak sebab x de alat...dugaan betul...then akhir sekali budak2 ni decide lepas hantar yana dengan adik dia kat lrt park kerete dekat rumah azrul...change kerete naik dengan budak2 tu..dah macam pelarian la pulak hehe...


Sampai kat umh ustazah wan lebih kurang dah maghrib rasenye...hadoii kat umah ustazah wan ni macam targis je..ye la aaaaaaa teruk mieda kene bahan dengan budak2 ni tak pe untuk satu hari redho je la...tak pe2 lame x jumpe kan...sabar2 hehehe...lain kali siap ye...lama jugak duduk kat rumah ustazah wan tu..lebih kuranmg pukul 10.00 baru kami bertolak balik..waaaaaaaa sangat penat ye..mak pun dah berkali2 call takut anak dia hilang hehe...walauapepun kami semua happy sangat semalam..^_^..

bila melihat perubahan kawan2 teringat ape yang ustazah saadah cakap masing2 dah besar ^_^ kami dulu jauh berbeza dengan kami sekarang tapi ape yang penting kami x pernah lupe kami tetap hamba Allah insyaAllah ustazah kami akan pertahankan...^-6 hope ini bukan lah pertemuan yang terakhir but ini adalah titik permulaan bagi pertemuan kita semua semula...dan di lainkali kita dapat kumpulkan lebih ramai lagi...^_ ^

"Appreciate every moment in ur live and u will give da best feeling ever insyaAllah..."





 
kami gumbira...^-^

Sunyi..

Sunyi....
benci aku pada perasaan itu...
tatkala kesunyian itu datang...
seakan mahu kuusir ianya jauh...
jauh dari hati ku...
jauh dari hidupku...
jika bisa kesunyian itu aku lontarkan...
akan ku campakkan kesunyian itu jauh..
sejauh yang mungkin...
agar kesunyian itu x bisa kembali...
namun aku harus pasrah...
harus redho!!!!!!!...
bahawa itu lah kehidupan...
bahawa aku harus melaluinya...
melalui satu episod sepi kehidupan...
kehidupan yg penuh dugaan...
dugaan yang mematangkan diri...
moga kesunyian ini bisa membuat aku...
makin dekat pada Yang Maha Pencipta...