6/28/2009

it's All about maKan....:-)

Makan time!!!!!!!!!......ari ni dgn semangat yg waja bgn pagi2 sebab nak wat lasagna...tapi terbantut skit coz minced beef x kuar kan dr peti sejuk lagi....heheheh.sementara menunggu minced beef tu lembut,wat la keje2 prepare bhn2 lain tgh syok2 potong carot jeng2....tgn ku terpotong!!!!.....Alhamdulillah x lah teruk sgt even luka tu dlm la jugak....tapi jgn risau...drh tu x de ye termasuk dlm lagsana.....jd x de le sape2 yg bkl ganti "raja bersiong"...lebih kurang pkl 10.30 am lasagna pun siap dimasak....yum-yum sedapnye!!!!!!!!!!...it's time 2 makan....heheheh tapi x sempat nk ambik pic lagsana tu ermmmm dah kene makan....sebab hehhheh sgt sedap yum-yum...:-)))

lasagna yg dah rongak....yum-yum....


jari ku yg terkorban...huhuhu

resepi lasagna...sle2 cube..
Bahan A : sos merah
*500g minced beef
*1 tin tomato puree(pakai campbell's sedap)
*i biji bwg bsr(ptg dadu)
*3 biji bwg pth(hiris)
*2 biji tomato(ptg dadu)
*oregano
*black paper
*kalau ske syr yg byk blh ltk carot,celery

Bahan B: Sos putih
*fresh milk(satu cawan)
*chess (satu cawan)
*butter 2 sudu
*tepung gandum (1 cawan)
*mix herbs

care2 nk mask ye..^_^
bahan A:
*tumis bwg merah + bwg putih sampai naik bau nenek2 kate ^_^
*mskkan tomato puree + tomato yg dicincng mcm org pts chenta tu..hahahha
*masukkan minced beef ,sampai minced beef tu masak..then masuk kan oregano ske ati nk masuk bnyk mane...^_^.+black paper tu bnyk mane..nk pds buh la bnyk2 ye...last sekali maskkan la syr..ni pun same ske bnyk syr ltk bnyk2...heheh...(ok mieda x letak garam coz mase sos putih nanti dah de chess so masin blajar dr pengalaman ^_^ tp sape nk ltk letak la ske ati ye)....


Bahan b:
*masukkan butter + tepung kacau sampai x melekat kat vision tu ...then masukkan fresh milk kacau lagi then masukkan chess..kacau sampai pekat nk sedap ltk je oregano tu lg heheh...


ble dah msk bahan A & bahan B boleh la susun kepingan lasagna tu dilapisi dgn bhn A lps Bhn B..ulg la ye mals nk tls ni..heheheh ^_6 pastu bakar le...ske ati nk sampai hagus ke pe ke...mieda tgk sampai lapisan ats tu kekuningan...lupe pulak lapisan ats mesti lah sos putih ye...huhu
sekian selmat mencube......KALAU X SEDAP BG TAHU MIEDA TAPI KALAU SDAP BAGI TAHU KAWAN YE"...^_^