12/30/2009

Di Sepanjang Jalan Kenangan...2009


Assalamualaikum...entry kali ini mungkin yang paling panjang rasanya yang akan mieda tulis ( ye ke??)Di Sepanjang Jalan Kenangan 2009..^_^ semasa entry ini di tulis jam yang terdapat di lappy kesayangan mieda ini telah menunjukkan angka 12.00 malam..kirannya pada waktu ini tarikh juga telah bertukar kepada 31 disember 2009...ya betul2 di penghujung 2009..Terasa sayu untuk meninggalkan 2009 yang banyak menyimpan memori suka dan duka dalam kehidupan mieda sekeluarga,pada dunia sekeliling dan lebih peribadi kepada diri mieda sendiri,namun diri ini pasrah dan akur bahawa hidup ini perlu diterus kan...2010 tetap akan datang bersama harapan baru dalam kehidupan ini.Namun ape yang tercoret di sepanjamg perjalanan 2009 tetap kekal segar diigatan...Permulaan 2009 bermula dengan cukup indah dimana mieda menamat kan latihan amali atau praktikal di Hospital Kajang dengan jayanya (^_^) Alhamdulillah...walaupun padamulanya penempatan mieda ke Hospital Kajang mendapt protes dari diri ini sendiri...Tapi tu lah tidak kenal maka tidak cinta kata pepatah...disitu mieda banyak belajar perkara baru yang sememangnye amat mieda hargai tunjuk ajar dari mereka...ribuan terima kasih buat semua warga Jabatan Patologi Hospital Kajang..Terima kasih atas segalanya...






Berakhirnya praktikal di Hospital Kajang dalam keaadan diri ini sedang sibuk bergelut dengan menyiapkan tesis pada 15.febuari.2009 pada awl pagi ahad yang hening kamai sekeluarga dikejutkan dengan berita mengejut pemergian Arwah maklong...pemergian arwah mak long yang sangat mengejut itu amat memeberi kesan kepada seluruh ahli keluarga...lebih2 lagi mieda..boleh dikatakan kami sangat rapat...namun telah dijanji kan setiap yang hidup pasti merasai mati...Al-fathihah buat arwah mal long semoga rohnya ditempatkan disisi oarng2 beriman...amin..


Kehidupan dalam tahun 2009 diteruskan lagi...kali ini adalah berita yang sangat kami sekeluar nanti-nantikan..dimana kami sangat gembira menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga kami...pada 27.febuari.2009 along telah selmat melahirkan seorang puteri yang sangat comel...Alhamdulillah along selamat melahir kan puteri comel yang di beri nama "Ilhan"(cerdik dan memahami)...namun Ilhan ditahan di wad lebih lama kerana jaundis yang amat teruk dialamainya atau lebih dikenali sebgai prolog jaundis..tetapi Alhamdulillah Ilhan akhirnya sihat^_6 dan sekrang Ilhan bertambah2 sihat.....kini mieda sudah ada dua orang anak buah...^_^ seronok sangat2..Insyirah pada awal nya mungkin dia masih terlalu mentah untuk mengetahui yang dia kini adalah seorang kakak...tetapi pada ketika dan saat entry ini ditulis Insyirah mungkin lebih memahami ape itu maksud seorang kakak..^_^ Alhamdulillah..sekarang Ilhan telah berumur 9 bulan semoga Ilhan menjadi anak yang solehah dan mujahidah sejati InsyaAllah...



Disepanjang Jalan Kenagan 2009 ini juga mengimbau kembali..bagai mana kami sekeluarga terpaksa berulang alik ke kampung sebelah emak di Pahang kerana keaadaan wan yang snagat uzur akibat jangkitan demam chikgunya(betul ke aku eje ni??)...tetapi alhamdulillah wan sembuh akhirnya...Pada masa yang sama akingah(datuk sedare mieda) juga di jangkiti demam chikugunya ini....namun Allah lebih sayang kan aki ngah...dalam keaadaan diri yang uzur semasa hendak kebilik air aki ngah telah jatuh (berdasar kan diagnosis pada surat mati telah menunujukkan yang aki ngah telah mengalami pendarhan di keplanya)di bilik air...keaadaan yang serius ini telah meragut nyawa aki ngah namun kami redho keran ini janji Allah tiada sesiapa dapat menolak nya....ini adalah berita kematian kedua yang kami hadapi pada tahun ini..namum kami pasrah...arwah aki ngah tetap diigati lebih2 lagi arwah akan berjalan pada waktu pagi dengan tshirt pagoda putihnya dengan tangan kebelakang ^-^ dan berjalan sekeliling laman rumah kami..namun kini semuanya adalah kenangan yang akan tetap diingati...Al-fathihah..

Walaupun kami baru sahaja kehilangan arwah aki ngah dalam waktu yang terdekat perkahwinan pak ngah tetap harus di teruskan...walaubagaimanapun kami meraikannya dengan sungguh sederhana kerana menghormati pemergian arwah....namun kami tetap gembira menyambut kedatangan ahli baru dalam keluar imam mansor...welcome makngah welcome to our family(insyaAllh pada bulan 5 nanti mak ngah akan melahirkan bayi sulungnya heheh tahniah ^_^)....


Kemanisan  2009 diteruskan lagi heheh....kini adalah saat yang ditunggu-tunggu 13.julai .2009 menjadi tarikh keramat yang akan dikenang sampai bila2...setelah lebih kurang 3 tahun memerah otak (dasat je bunyi)akhirnya pada tarikh itu mieda telah mendapat segulung ijazah pada acara konvokesyen yang amat dinantikan dan akan dikenang smapai bila2...indah perasaan pada hari  itu tidak dapat digambarkan betapa seronoknya...hehehe ^_6..Terima kasih yang tidak terhingga buat semua tenaga pengajar di kolej ptptl shah alam iaitu yang teristemewa buat semua tenaga pengajar bagi DTMP...terima kasih kepada kalian sama ada yang mengajar atau pun tidak tetapi serba sedikit semuanya pernah mencurahkan ilimu buat mieda yang ketandusan ilmu ini...terima kasih semua...terima kasih jugak kepada admin ptpl yg very first claaaaaaaaasssssss =P hahahaahha jahat2...dan juga jangan lupe ye bayar hutang huhu surat sudah sampai ye hehehe..bayar jangan tak bayar...insyaAllah degree akan meyusul amin..


Kegembiraan ternyata tidak lama apabila diri ini disentap dengan berita yang paling sukar untuk diterima kerana terpaksa membatal kan hasrat ke mesir demi melajutkan pelajaran apabila terdapat2 masalah yang tidak masuk akal...tapi mieda redho kalau dah x de rezeki nak buat macam mane but still nak mencuba lagi hehehe insyaAllah doakan ye...amin..


Pada 14 ramadhan kami dikejutkan sekali lagi dengan berita pemrgian wan ngah...ahhhh berat sungguh ujian mu Ya Allah..tapi kami redho andai ini ketentuan mu....setelah hampir 3 bulan menanggung kerinduan terhadap arwah aki ngah yang telah pergi meninggalkan dunia ini...akhirnya wan nagh juga telah dijanjikan pergi mengikuti jejak aki ngah...setelah ematian aki ngah,,wan nagh menjadi org yang sangat pendiam wan ngah sangat terpukul dengan peristiwa itu..namun sudah dijanjikan yang mereka akan sehidup semati dimana kubur mereka juga bersebelahan Ya Allah sungguh besar pemberian mu Ya Allah..semoga roh mereka ditempat kan dikalangan org yang beriman....amin..



seterusnya disepanjang jalan kenangan 2009 diteruskan dengan kehadiran hari raya Aidilfitri...hari raya pada tahun ini meriah pun ade duka pun ade...meriah kerana kami menyambutnya dengan kedatangan orang baru iaitu ilhan...^_^...heheh dan yang dukanya kami baru je kehilangan banyak ahli keluarga rase macam hambar sedikit...lebih2 lagi ayah pulak terpakse bertugas sebagai siak di masjid jadi ayah tidak dpat bersama2 dengan kami di pagi raya..lepas sembahyang raya baru ayah balik...sedih first time tu ayah x de mase pagi raye sedih sebab rase pelik...dan tahun ni kami berpakaian sedondon dan walau pun kakak (insyirah) hampir x beraya dengan baju raya sebab baju araya kakak tidak disiapkan..hehe nasib la pagi2 raya org tutttttttt tu antar kan...hadoiii poning2 x mo antar kat org tuttttttttt tu lagi tamak halobe tapi bile nak siap kan macam siputtttttt...



Alhamdulillah pada tahun ini juga pokde telah selamat bertunang dengan gadis pilihan hatinya (umur setahun jerk lagi tua dr mieda??))))hehehe..semoga cepat2 kawin eh lupa pulak mereka insyaAllah akan diijab kabulkan pada bulan 3 tahun 2010 nanti...to mokde welcome2 hehe...


setelah beberape ketika menerima khabar yg duka....macam yang kita penah dengar dalam filem syurga cinta tu...ape ye lupe lak..hehehe tapi yang pasti pada bulan syawal tahun 2009 ini lah kembali menyaksikan kembali satu persatu pertemuan semula dengan rakan2 yang telah terpisah lama...sesungguhnya Allah itu maha mengetahui..terima kasih Ya Allah kerana telah mengaturkan pertemuan ini...bermula di facebook kami mengatur petemuan ke rumah terbuka dirumah mieda sendiri(ada di ceritakan didalalm entry sebelum ini)...bertitik tolak dari situ kami lebih serius dalam mencari semula rakan2 lama yang telah lama terpisah dan merangcang mengadakan pertemuan semula....bukan mudah untuk mengumpulkan semuanya...terlalu banyak dugaan yang dihadapi..namun Alhamdulillah pada 17/11/09 tarikh itu menjadi saksi pertemuan semula kami semua..walaupun tidak dapat mengumpulkan semuanya tapi kami gembira dengan pertemuan itu...di harap pada tahun hadapan rancangan ke langkawi akan berjaya dan dapat mengumpulkan lebih ramai lagi..^_^insyaAllah...







Ternyata kegembiraan yang Allah berikan bukan sahaja sampai disitu...Alhamdulillah pada pertengahan bulan 12 2009 ini satu lagi pertemuan yang telah Allah janjikan..dimana sedihnya mieda sekali lagi diberi peluang bertemu denagn rakan2 mieda yang telah lama terpisah....seperti yang telah mieda cerita kan dalam entry yg lepas mieda telah mengadakan reunion dengan rakan2 semasa menuntut di sekolah sains islam tijarah...^_^ sebenarnay mieda tidak sangka akan bertemu kembali dengan mereka semua..entahla tidak pernah terlintas di hati ini akan dapat mencari mereka semula kerana kami benar2 lost contac....tetapi itu lah janji Allah...^_^.........




Ternyata 2009 ini adalah tahun yang meninggalkan banyak kenangan dalam diri mieda Alhamdulillah Ya Allh kerana telah mengurniakn nikmat kehidupan dalam diri hambamu ini...kini 2009 semakin menghampiri untuk melabuhkan tirainya...diharap tahun2 yang akan mendatang InsyaAllah mieda masih lagi diberikan peluang untuk bernafas di bumiAllah ini...terima kasih Ya Allah...disepanjang kenangan 2009 mecoret memori indah yang sukar dilupakan kenangan pahit yang menjadi panduan...namun ku bersyukur diberinikmat kehidupan ini..selamat datang 2010....

12/29/2009

Kerinduan...

rindu...
pada kenangan lalu..
kenangan yang tidak mungkin di lupakan...
saat kami masih lagi belajar...
belajar menjadi insan yang berguna....
saat kami masih lagi mentah untuk mengenal isi dunia yg penuh pancaroba....
disebalik kerinduan itu kami bangkit...
demi sebuah uhkwah....
kami mengatur petemuan...
petemuan semula...
menjalin kembali ukhwah yang telah lama terpisah...
namun pertemuan itu tidak bisa...
mengusir perasaan rindu dihati...
Ya Allah kami tahu...
setiap yang bertemu pastikan berpisah...
tapi kami pohon Ya Allah...
biar lah Ukhwah diantara kami...
terus mekar.....
biarlah kasih sayang kami sehebat kasih syg...
umar kepada Nabi Muhammad....s.a.w
amin...



12/28/2009

COPY [ WANITA :AGAR DIKAU BAHAGIA]

Kepada setiap muslimah yang rela Allah swt sebagai Rabbnya, Islam sebagai agamanya dan Muhammad sebagai Rasulnya.

Kepada setiap pendidik yang berjihad di jalan Allah dengan untaian kalimahnya, menjaga norma-norma nya dan menyucikan jiwanya.

Kepada wanita yang bimbang dan bersedih, berbahagialah dengan dekatnya kemudahan, datangnya pertolongan Allah swt serta janji pahala yang besar dan terhapus segala dosa.





***


Tidak ada kecantikan bagi seorang wanita, tiada pula keindahan, harga diri dan kedudukan
kecuali beriman kepada Allah swt. Apabila dirinya tegak di atas jalan ini, maka dia lah wanita yang mendapat petunjuk, diterima amalnya dan menjadi wanita pilihan disisi RabbNya. 

Namun, jika dia melepaskan jalan kebenaran tersebut,kafir terhadap Tuhannya, mengingkari agamanya dan melepaskan tuntutanNya, 
maka dia lah cermin kepada wanita yang murahan, hina dan terbuang. 


Pada saat itulah sinar kecantikan seorang wanita mula menghilang, walau berkalung gugusan bintang di langit, meskipun bermahkota bintang gemini dan matahari terbit di keningnya. 


Wahai wanita muslimah yang jujur, wahai wanita mu'minah yang selalu kembali kepada Allah.

Jadikanlah dirimu itu seperti sepohon kurma. Jauh dari keburukan, menjulang tinggi menghindar dari sifat mengangau. Dilempar dengan batu dia menjatuhkan buahnya, tetap hijau pada musim panas mahupun dingin dan memberikan manfaat kepada sekalian manusia.

Jadilah engkau orang yang menjauhi perkara-perkara yang rendah, keperibadianmu terjaga dari segala pola hidup yang menipu rasa malu. 
Ucapanmu adalah zikir, pandanganmu melahirkan ibrah, diammu adalah berfikir. 

Saat itulah engkau mendapatkan ketenangan dan akan diterima oleh penduduk bumi. Tercurah segala pujian yang baik-baik, doa yang jujur dari semua makhluk, dan Allah swt akan menjauhkanmu dari awan kesempitan, bayang-bayang ketakutan, dan gumpalan kekeruhan.

Tidurlah berbantalkan curahan doa orang-orang mu'min, lalu bangunlah untuk meraih pujian yang ditujukan kepadamu. Saat itulah engkau mula menyedari bahawa kebahagiaan bukan terdapat pada simpanan harta, kad kredit dan kereta, rumah yang bagaikan istana, mahupun pada kasih nya seorang manusia, 
namun pada ketaatan terhadap Zat Yang Maha Terpuji. Kedamaian hidup bukan pada hiasan keduniaan, bukan pula mengabdi kepada hamba, namun kepada kepatuhan terhadap Zat Yang Maha Mulia. 

Pesanku, jadilah seorang wanita yang bermaruah, yang punya kedudukan tinggi di sisi Tuhannya. Di mana namanya sentiasa disebut-sebut dalam kalangan para malaikat, dan yang berjaya memperoleh cinta yang Teragung,
 iaitu cintanya Ya Rabb lantas menjadi wanita yang paling bahagia di dunia.



Reunion at TijaRah...

Assalamualaikum..setelah beberapa ketika tak de mood nk menulis...akhirnya saat ini mieda dah de mood skit nak update story pasal reunion semalam...okeh overall i'am happy with da reunion...a liltle bit upset coz not all my friend join da reunion...^_^,semalam Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar(maybe???)....hehe...
semalam kami (mieda,syafiqah nadiah,nur liyana,huda (adik yana) ) smapai agak lewat dari waktu yang dijanjikan...sepatutnya dalam pukul 11 la..but hehe disebabkan bas yana yang sampai lambat lebih kurang dalam pukul 12 lebih...

kami tiba di selayang tepat2 pukul 2.00 petang,hehe sampai2 je macam pelik knp la macam x de org sangat hehe...mane ustazah????owhh btw lpe kami sesat ye sebelum sampai kesekolah tu nasib jumpe jugakkan..kalau x balik je lah...sampai2 hahaha macam dah wat jejak kasih je kan..ye la dah lame x jumpe dengan ustazah wan dan ustazah saadah memang rindu sangat2!!!!!!!!!!! macam kate fafa rindu dgn ini 2 org la..hehe muahahaha.....

kalau dah lame x jumpe memang lah macam2 cerita keluarkan...hahaha cerita zaman2 nakal2..wekkkk...tapi memang sangat terkejut tgk perubahn kawan2 huhu..faris hahaha macam ne ni leh jd lagi ayu dari kte org ni hehe jangan marah ye faris wekkkk...sebenarnye x penah nk sangka yang tijarah akan buat reunion?????? hahaha macam angan mat jenin je la kan dulu kalau nk buat....tapi tu lah dah tertuliskan bende ni akan berlaku....kami stay dekat sekolah tu lebih kurang sampai lepas asar...

kemudian entah dari manelah datang nye idea nk pegi rumah ustazah wan dekat shah alam..ikut kan kami x nk pergi pun ye la sebab dgn keaadaan kereta pikah yang wiper rosakkan...so takut kalau2 hujan macam mane nk clear kan air kat cermin depan kan???x kan lah nk pakai tanagan macam lah sampai...tapi tulah semnagat waja sangat budak2 ni nk jugak kite orang pegi...semangat tu bawak pegi bengkel lah..hermmm tapi bila pegi bengkel x leh repair pulak sebab x de alat...dugaan betul...then akhir sekali budak2 ni decide lepas hantar yana dengan adik dia kat lrt park kerete dekat rumah azrul...change kerete naik dengan budak2 tu..dah macam pelarian la pulak hehe...


Sampai kat umh ustazah wan lebih kurang dah maghrib rasenye...hadoii kat umah ustazah wan ni macam targis je..ye la aaaaaaa teruk mieda kene bahan dengan budak2 ni tak pe untuk satu hari redho je la...tak pe2 lame x jumpe kan...sabar2 hehehe...lain kali siap ye...lama jugak duduk kat rumah ustazah wan tu..lebih kuranmg pukul 10.00 baru kami bertolak balik..waaaaaaaa sangat penat ye..mak pun dah berkali2 call takut anak dia hilang hehe...walauapepun kami semua happy sangat semalam..^_^..

bila melihat perubahan kawan2 teringat ape yang ustazah saadah cakap masing2 dah besar ^_^ kami dulu jauh berbeza dengan kami sekarang tapi ape yang penting kami x pernah lupe kami tetap hamba Allah insyaAllah ustazah kami akan pertahankan...^-6 hope ini bukan lah pertemuan yang terakhir but ini adalah titik permulaan bagi pertemuan kita semua semula...dan di lainkali kita dapat kumpulkan lebih ramai lagi...^_ ^

"Appreciate every moment in ur live and u will give da best feeling ever insyaAllah..."





 
kami gumbira...^-^

Sunyi..

Sunyi....
benci aku pada perasaan itu...
tatkala kesunyian itu datang...
seakan mahu kuusir ianya jauh...
jauh dari hati ku...
jauh dari hidupku...
jika bisa kesunyian itu aku lontarkan...
akan ku campakkan kesunyian itu jauh..
sejauh yang mungkin...
agar kesunyian itu x bisa kembali...
namun aku harus pasrah...
harus redho!!!!!!!...
bahawa itu lah kehidupan...
bahawa aku harus melaluinya...
melalui satu episod sepi kehidupan...
kehidupan yg penuh dugaan...
dugaan yang mematangkan diri...
moga kesunyian ini bisa membuat aku...
makin dekat pada Yang Maha Pencipta...

12/27/2009

why????

semangat nk update story pasal reunion tbe2 je hilang...hilang bersam angin petang ^_^....entah la kenapa tah perasaan tu dtg rase macam nk campak2 perasaan tu pegi Ya Allah bantu lah hambamu Ini....dah x de mood bye

12/26/2009

Can't Wait 4 ToMorRoW...^_^

^_^ hehe x tahu nk cakap pe...rase seronok ade,berdebar(wekkk x betul ke??)...tapi yang penting memang sgt2 "Can't Wait 4 tomorrow"....nk tahu sbb ape sbb esok ade reunion....mesti pelik reunion again????hahaha ape nk buat kan penghujung 2009 ni memang asyik menyaksikan pertemuan diantara rakan2 lama mase sek dulu2...(wah macam la tua sgt hello!!!!! br 21 tau ^_^)....dan kali ini adalah reunion bagi sekolah yg mieda sekolah mase tingkatan 1 hingga lah tingkatan 3 but tingkatan 3 awl tahun jerk...^_^...Sekolah Sains Islam Tijarah..hahaha sekolah ni bnyk tinggalkan kenangan buat mida...pahit manis semua balance huhu...lpeas je tamat sekolah rendah ayah decide nk masukkan ank dia yg comei ni kat sekolah agame huhu supaya anak dia jadi org yg ape ye???yg bergune ke??hehe(sy masih belajar untuk menjadi hamba Allah yg baik insyaAllah)...haha mase tu x pikir ape ikut je lah kan sbb sy anak yg baik =P lalalala...hehe,sekolah ni x macam sekolah agame lain sebab  kat sekolah ni kene pakai furdah(selalu kene panggil ninja wekkk)mule2 x biase lame2 hahaha seronok sebab kalau makan gule2 dalam kelas mane de org tahu hahahahaha jahatnye la kan????....kat sekolah ni belajar same je ape yg kat sekolah menengah biase belajar tapi dia ada tambahan subjek agama macam [ nahu.sorof,hadis,macam2....but mieda paling ske balaghah..best!!!!!!]....exam x yah ckp la 20 lbh kot subjek tapi itu lah pengalaman hidup yang x kan mida lupe kan...bukan semua org boleh dapat kan???^_^ belajar dekat situ student x ramai so kite boleh kenal semua student hehehe...ustazah pun boleh dikatakan friendly la kan..biasalah mesti ade jugak yg macam @#$^%&&&*&&&%% hehehe...paham2 la ye...


okeh..hehe berbalik pada esok....waaaaaaaa tak sabarnye...ye lah sejak mida keluar dari sekolah tu mida x pernah lagi menjejakkan kaki kat sekolah tu....(jahatnye sy)...entah memang x pernah pikir pun akan berjumpe kembali dengan kawan2 mase kat sekolah tu..entah la mida pun x tahu kenape mida cakap macam tu...but 2009 merupakan tahun yang x akan mida lupe sampai bile2...terima kasih Ya Allah keran telah mengatur kan pertemuan ini..^-^.. i cant't wait 4 tomorro ye la lbh kurang 6 tahun x berjumpe kan masing dah lain dah besar2 semuanya...dah 21!!!!!!! (dah leh mengundi)....walaupun x semua yg akan hadir tapi dengan jumlah yang ade tu cukuplah buat mengubat kerinduan yang selamaini terpendam...hehehe rindu sangat kat korang semua!!!!!!!!!!!!!!.....hoho i really2 can't wait 4 tomorrro!!!!!..see u guy's!!!!!!!

12/25/2009

Geram....!!!!!!!!!!

Boleh x rase nk cekik2 org?????jahat nye la ade perasaan macam tu kan???ish2!!!!!!...geram,mesti tertanye2 kenape mieda sy rase geram kan???okeh macam ni....sekarang ni kalau tanye kawan-kawan kite majoriti mesti ade facabook kan???tbe2 je masuk citer pasal facebook pulak hehe....sebab semua ni terjadi dekat facebook..












ok baru2 ni mieda ade accept seorang makhluk yg bernama "RAJA AZWAR" (ske ati la nk mention name dia hahaha) okeh entry ni ditulis bukan nk fitnah atau nk memburukkan2 sape2 ok!!!!!!! ( ye ke??)...ni sebagai peringatan kepada semua yg memiliki facebook..lebih2 lagi kalau anda2 di luar sane <<< kelakor je ayat kan...atau sape2 yg sudi singgah membace blog mieda ni..de ke org bace??? =P....ok pasal mamt ni ye anda2 sekalin..mieda x kesah nk add dia sebab ye la semua sedia maklum kita buat facebook ni bukan nk cari  musuh but nk buat kawan kan???dan mieda tanpa ragu2 pegi accept mamat ni sebab 2 org dr friend list mieda adalah common freind kepada mamat ni....ok abs disitu...^_^ mula2 mamat nih cakap semua elok2 bg komen baik2 lah..ape lah macam2....pastu mule menunjukkan taring nye..(de taring ke???hahaha) bile start cakap bende2 yg lucasssssssss teruk betul..x de sivic punye org ske ati je...nk comment kat wall org dengan ayat2 yang sungguh tidak sopan...make hahah kami pun mengambil keputusan nk delate dia dr friend list kami(mieda dan kawan mieda)....igt kan dah delate dah abs la kan citer pasal mamat ni...ade lagi rupenye...dia antar msg pulak dekat facebook..malas nk layan just buat ignore je but hahaha dia dah fedup kan dgn mieda sebab tak layan segale msg dia...hahah padan muke!!!!!....lepas tu baru la mieda teringat kenapa x block je kan dia teruskan...hahahah padan muke lagi sekali mieda dah block dia!!!!!!! lalalalala........
tapi tak sangke sungguh mieda dah block dia...dan dengan perasaan yg sungguh x puas hatinye dia telah mengganggu kawan mieda....bukan setakat ganggu je siap gaduh la lagi...memang tak beradap betul mamt tu kan!!!!! geram!!!!!!!! sabar2...^_^ yang buat mieda sedih sanagt dah la dia fitnah mieda dekat kawan mieda kan...nasib lah kawan mieda tu lebih kenal mieda dan dia x percaye...tapi mamat tu terus kacau dia..kawan mieda tension sgat mieda dah jadi rase bersalah pulak degan kawan mieda ni...walaupun dia cakap dia x salah kan mieda tapi mieda tetap rase bersalah sebab mamat tu x puas hati sebenarnye dengan mieda so dia lepsakan kat kawan mieda. adoiiiii...de jugak kan org macam tu..gile agaknye...desperated betul!!!!!!!....so ahahah kepada anda semua....hahaha berjage2 lah dgn "RAJA AZWAR" ni ye....and untuk kawan mieda tu mieda mintak maaf sangat2 ye...im really2 sorry...T_T....



NuR KaSIH...SaTu FeNoMena...



Walaupun cerita Nur Kasih ni dah habis(ulangan Nur Kasih pun dah habis semalam)tapi ape yg membuatkan sy terdetik nk menulis entry tentang drama yg telah mencetus kan satu fenomena yg hebat!!!!!! ni ....semalam semasa sedang duduk relax2 depan rumah sambil angin petang ade lah 4 org budak sekolah mungkin dalam lingkungan umur 11-12(agak2 je hehe)....budak2 ni seronok bercerita tentang cerita Nur Kasih ni..tentang watak2 uang terdapat dalam drama ini...Namun terdetik di hati sy apekah yg dipelajari oleh kanak2 semuda mereka...Tidak dinafikan Nur Kasih mempunyai aura tersendiri dalam masyarakat. Saya sendiri jatuh cinta. Cinematography yang mempesona! MasyaAllah.


Tatkala Facebook dihujani kuiz-kuiz untuk melihat apakah watak Nur Kasih yang sesuai dengan diri, apakah kita benar-benar `melihat` mesej untuk dihayati?atau sekadar suka2 untuk mengetahui apakah watak yg kita kan dpat setelah menjawab kuiz tersebut???



Perihal Anak Muda

”Kalau saya jadi Sarah, saya pun akan jadi seperti itu”, komen adik di sebelah.

Saya kurang memahami. ”Seperti yang bagaimana?”.

”Lihatlah cara ibu bapa mereka melayan Sarah dan kakaknya. Jauh berbeza”, komen yang lahir dari hati seorang anak muda.

”Ye tak ye juga”, hati kecil saya mengakui.

Jika saya membuat bancian, pasti ramai yang amat tidak menyukai watak Sarah. Tidak terkecuali watak Adam di awal cerita. Geram, marah, benci! Jauh berbeza dengan watak Aidil dan Nur Amina.

Ironinya, Sarah dan Adam dibesarkan dalam sebuah keluarga berpendidikan agama. Namun, seperti lirik lagu, iman tidak dapat diwarisi.

Terdapat beberapa persamaan antara watak Adam dan Sarah yang berperang dengan jiwa muda. Sifat terburu-buru, tidak sabar. Sifat melawan, tidak mahu mendengar kata. Sekalipun ibu bapa telah berusaha dan berdoa, sikap mereka tidak bertukar.


Paradigma Uda dan Dara

”Adam jahat! Adam anak setan!”, kata-kata Adam sewaktu kecil yang menempah tamparan daripada Mak Jah.

Begitulah paradigma yang terbentuk dalam diri Adam. Dia seorang yang jahat. Lebih-lebih lagi apabila Ustaz dan Mak Jah mendidik Adam dengan kekerasan. Mereka sendiri mengakuinya tatkala berbicara di kamar tidur.

”Mungkin cara didikan kita pada Adam silap. Selalu sangat dipukul. Jadi bebal anak tu”, luah Mak Jah, naluri seorang ibu berbicara.

Sekalipun Adam kelihatan `jahat`, masih terselit ketaatannya pada ibu bapa.

Ketika Ustaz sakit, Adam tetap pulang selepas dipujuk Aidil. Selain itu, niat Adam untuk pulang segera ke Australia dibatalkan apabila Ustaz jatuh sakit sekali lagi. Babak di kampung diakhiri dengan Adam mengikut kehendak bapanya, berkahwin dengan Nur (kisah dia mengabaikan Nur satu perkara lain).

Berbeza dengan watak Sarah. Salah satu paradigma Sarah ialah mabuk bercinta tidak berbalas. Cinta buta. Selepas berusaha sedaya upaya mendapatkan cinta, barulah Sarah tersedar, ”Buruk sangat ke Sarah mak?”, tanya Sarah pada diri sendiri sebenarnya. Pertanyaan ketika di episod akhir.

Kata orang, hendak dijadikan cerita. Kata saya, lihatlah, penulis tidak menjadikan cerita sia-sia!


Menganjak Paradigma

Bayangkan watak Adam dan Sarah, paradigma mereka telah terbentuk hampir 20 tahun. Maka, untuk mengubah paradigma mereka ke arah yang positif, tentunya mengambil masa yang lama. Paradigma tidak berubah sekelip mata. Dengan izin Allah jua.

Paradigma seseorang terbentuk sejak lahir. Banyak faktor yang mempengaruhi lalu membentuk persepsi. Ibu bapa, kawan-kawan, persekitaran dan media antara faktor yang menyumbang.

Menariknya, anjakan paradigma Adam dan Sarah bermula dengan ujian. Ujian terus dari Allah swt. Adam kehilangan anak sulungnya bersama Katrina. Kemudiannya Adam dipenjara. Sarah pula ditimpa kemalangan merempuh cermin.

Hidayah itu datang dengan pelbagai cara. Terpulang kepada individu melihatnya dengan mata hati. Hidayah melalui pencarian. Hidayah melalui ujian!



Pencarian Diri Bermula






Ujian yang menimpa Adam dan Sarah merupakan faktor luaran, sesuai sebagai permulaan untuk menganjak paradigma. Namun, tidak menjamin usaha untuk terus mengubah diri ke arah kebaikan. Jelas mesejnya bahawa untuk berubah, bergantung kepada individu. Adam dan Sarah perlu mencari selepas mereka di uji!

Pencarian diri Adam diceritakan dengan panjang lebar berbanding Sarah yang `insaf` dihujung cerita.

Secara umumnya, pencarian Adam mengenal diri dan Islam perlu dimulakan dengan diri sendiri walau penuh rintangan. Usaha dimulakan sedikit demi sedikit, syaratnya istiqamah.

Adam memulakan pencarian tanpa bantuan abangnya Aidil. Bahkan, Adam menyedari, dia bertanggungjawab untuk mendidik Katrina, dirinya perlu berubah dahulu. Selain rintangan dari dalam diri, Adam perlu berhadapan dengan Katrina yang terkejut dengan perubahannya. Begitulah pencarian Adam bermula. Sunnah orang berjuang. Berjuang menentang diri sendiri. Berjuang menempuh rintangan.

Namun, Adam berusaha sedikit demi sedikit. Asalkan istiqamah. Sekali-sekala Adam terbabas. Katrina menjadi mangsa `kekasarannya`. Namapun terbabas, segalanya pulih bahkan bertambah baik apabila Adam menyedari kelemahannya. Kembali ke atas track sebenar.

Membentuk Diri

Setelah beberapa ketika mencari diri dan dalam masa yang sama cuba mengubahnya, sampailah ke satu tahap, Adam mampu untuk membetulkan kesilapan lamanya. Kesilapannya terhadap Nur Amina. Kesilapan terhadap ibu, ayah serta abangnya.

Tanpa ujian sebagai permulaan, tanpa pencarian diri dan Islam, sukar buat Adam untuk menjatuhkan ego sendiri bagi membentuk diri ke arah yang lebih baik. Malah, membaiki kesilapan lalu. Sukar.

Perubahan diri Adam berperingkat-peringkat. Adam tidak menjadi anak serta suami yang soleh sekelip mata. Bergantung kepada masa. Bergantung kepada izin Allah jua. Namun, Allah tidak pernah meninggalkan hambaNya. Bahkan Allah lah yang paling dekat tatkala hambaNya memohon padaNya. Cuma, hamba ini yang alpa berusaha. Astaghfirullah!

Walaupun pada awalnya kaki Adam tersangkut untuk melangkah bersama ayah dan abangnya ke syurga, dia kemudiannya berusaha. Lalu Allah redha mengizinkan.

Sarah pula menjatuhkan egonya apabila benar-benar redha untuk melepaskan Aidil. Aidil yang cukup bertakhta di hatinya sehinggakan lupa bahawa pemilik mutlak hati seorang hamba adalah tuannya, Allah swt.

”Kak Nur kahwinlah dengan abang Aidil, Sarah tak kesah”, jelas keikhlasan diwajah Sarah dihujung cerita. Berbeza dengan dirinya yang bermuka-muka pada awalnya. Tanpa dinafikan, yang Maha Mengetahui ikhlas hanyalah Allah swt.




 
Berapa peratuskah `Sarah` dalam diri kita?


Aplikasi Buat Anak Muda


Mungkin kita tidak dilahirkan dalam keluarga ustaz mahupun imam seperti Adam dan Sarah. Namun, jangan kita lupa. Syarat untuk berubah adalah diri sendiri!

Apabila balighnya anak Adam itu, maka mereka mampu berfikir. Mampu untuk membezakan mana yang baik dan buruk. Mampu untuk mencari diri dan Islam.

Buangkan tabiat menyalahkan ibu bapa, menuding jadi pada persekitaran dan media. Kita punya kuasa dan kawalan terhadap diri masing-masing. Berperanglah dengan diri sendiri untuk berubah. Berjuanglah walaupun sukar kerana kesukaran itulah sunnah.

Apabila wujud kemahuan untuk berubah, jangan mudah menyerah kalah. Membina diri ibarat membina bangunan. Andai tergopoh-gapah dan menggunakan short-cut, alamatnya robohlah. Tidak bertahan lama!

Sama-sama kita bersabar, jiwa muda. Selepas membina, cabaran untuk mempertahankannya pula. Mempertahankan iman dan Islam sehinggalah kita mati kelak.



Setiap Manusia Punya Kebaikan
”Sejahat mana pun seorang manusia, dirinya masih punya kebaikan”, tazkirah ayah pada suatu petang.
”Masih ingat cerita seorang lelaki yang telah membunuh 99 orang? Apabila bertanya kepada seorang ulama`, bagaimanakah dirinya hendak bertaubat. Ulama` itu menjawab, lelaki itu tiada harapan, hanya layak ke neraka.”

”Maka beranglah lelaki tadi lalu dibunuhnya ulama` itu, mencukupkan 100 orang. Kemudian, lelaki itu berjumpa ulama` yang kedua. Soalan yang sama diajukan. Jawapan berbeza diberikan.”

”Kamu masih punya harapan untuk bertaubat kerana Allah itu Maha Pengasih lagi Penyayang. Taubat nasuha”, begitulah berbezanya jawapan ulama` kedua. Jawapan penuh dengan kasih sayang. Dengan izin Allah jua Yang Maha Pengasih lagi Penyayang.

Lihatlah manusia dengan kasih sayang. Kata orang, ”
Hate the sin, not the sinner”.

Samada melihat orang disekeliling kita, mahupun kita melihat diri sendiri. Seburuk manapun, setiap diri punya kebaikan di dalam hati. Yakinlah.

Ujian datang dan pergi. Mata hati yang celik membuatkan diri mencari. Akhirnya membentuk diri. Sebelum pulang menuju ilahi.

Syaratnya diri sendiri!






12/24/2009

Pedih..kecewaaaa.........!!!!!!!!!!


baru je aku rase nk happy...tu la org tua2 pesan jangan happy sgt nanti mesti de je duka kan???memang pun baru la aku rase happy..argh!!!!!!!!! aku benci!!!! asal aku ni x leh ke nk rase bahgia????????x baik pulak ckp macam tu sebab Allah tu tahu yang terbaik buat aku...T_T ikhlas ke aku ckp mcm ni???ermmmm....aku kecewe knp dia buat macam ni???kenape x cakap awl2???ape salah aku???aku leh terime kalau org tu lebih baik dari aku...ni x iewwwwww x semenggah ok!!!!!! mcm pe je kan...arghhhhhhhh wat pe aku nk sedih x yah sedih mieda!!!!! jangan kecewe da xde jodoh nk wat mcm ne kan???tu la jadi nye...T_T




12/23/2009

Kembali Lagi...^-^ <3

Assalamualaikum...hehe setelah lame menyepi bukan x de hot story ke ape...dah name nye malas kan nk update so jadi la macam ni...semangat nk up date blog ni dtg kembali selepas bermacam perkara yang dilalui sejak akhir2 ini..ye la semua yang mieda lalui sejak akhir2 ni besh2 je semuanya ^_^....seronok sangat...tahun 2009 ni pasti meninggalkan kenangan manis buat mieda dan kawan2...yela setelah sekian lame x berjumpe kan akhirnya kami bertemu..^_^...segala nye bermula dengan "facebook"..sebab dengan takdir Allah kami bertemu di facebook..heheh canggih tu jumpe di alam maya tuh...dr situ mulah perancangan untuk mengadakan pertemuan...
pertemuan pertama kami adalah semasa open house dirumah mida sendiri waaaaaaaaaa seronok bagai nk rak mase tu..9 tahun x jumpe!!!!!! pastu jumpe balik hohoho besh2 Alhamdulillah...(lpe nk bg thu ni kwn2 mase sek ren padang tembak 2 ^-^)...


bile dah jumpe mase tu rase isngkat je kan..hahah...yelah macam citer de..masing2 nk refresh memory masing kan nk igt balik kenangan zaman kanak2 dulu(sy mude lagi ye =P)...memang seronok x dapat nk dibayang kan dengan kate2..heheh tgk lah pic ni betape happy nye kami setelah sekian lame x berjumpe..semua dah berubah...dah besa la katakan enjoy ya!!!!



Kami gumbira ^_^




wif noriza azian ^-^ dah tinggi cik kak ni.........



zulaikha,dayah,oyen,azian,feb,afie.....thnks 4 comming!!!!!



thnks abg long 4 da nice pic ^_^



sedap dyh???hahah abs kene jampi



selepas pertemuan kat umh mieda kite org rancng nk wat reunion!!!!!!! waaa seronok ye la leh jumpe kawan2 lain yg x dpt dtg ke rumh mieda kan...huhu..konon la mule2 nk pegi genting..ape genting!!!!!! seronok!! hehe (jakun ke???) tapi biase lah ape yg kite rancang x semestinya menjadikan??? trip ke genting di batalkan sbb bermacam2 prob hahah..ye la waktu tu macam musim hujan je bukan macam lagi memang musim hujan pun...pluss dengan ramai yg x boleh cuti time tu tangguh2...akhir nye tah mane dtg idea nk wat BBq lak...dr pd ke kemnsah akhirnya ke Bukit belacan...akhirnya tarikh 17/11/09 jd tarikh istimewa buat kami semua....bak kate dayah la kan(dayah pimjam ayat ko ye huhuhu) tarikh 171109 menjadi tarikh keramat  setelah lame x bertemu akhirnya kami bertemu kembali....bukit belacan menjadi saksi pertemuan kami semua..^_^...walau pun ade yg cncel saat akhir x pe next year datang ye...mals nk mention name pikir la ye sape yg x de tu hehehe (jaat nye aku).......so lyn je la pic ni malas dah nk tulis idea x mari ni pun saje merepek meraban sbb xdpt tdo huhu....





 disini bermula...^-^ memori tercipta



 cik zu bersungguh nk hidup kan api...berjaye tau!!!





tadaaa model ayam huhu...





rajin nye sape ni???



 hehe me always ready 4 camera...



 boss!!!! ^_^



  hahah ...hangus!!!! ikram yg bakkar ye =P





makan time!!!!!!





makan2 tambh2 ye...





mandi2..^_^




ape yg kami buat tu???








formal la sangat kan!!!!!



 bye nk balik daaaaaaaaa....
okey kawan2!!!!!!! jangan lupe destinasi kite tahun depan langkawi!!!!