7/24/2010

Hospital Seri Manjung

Salam Selamat Pagi Semua!!! (erkk macam de orang bace kan blog nih lantaklah suke ati lah nak tulis pe pun)
ok tajuk entry je macam tu bukan nye saya masuk Hospital Kat situ pun... kalau lah ade orang baca kan sebelum ni saya ade tulis entry yang saya dapat SPA blabalbla and kene lapor diri dekat Ipoh... ngeeeeeeeee owh dan akhirnya saya dapat Hospital Seri Manjung!!!!!!! tak terjangkau dek fikiran pun nak dapat sana bajet ipoh la kan sebab mane tahu huhuhu dia nak bagi ipoh ke..idok nye nak bagi teman dekat ipoh (wah da pandai cakap perak dah ) masa hari nak lapor diri tu memang sangat cuak sebab rasa macam nanti mesti saya sorang-sorang jerk takde kawan waaa sedihnya..sekali masa sampai je dekat Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) wah masuk je bilik menunggu tu...kenape lah kebanyakkan makhluk ni macam kenal je???? meamng ramai gler kawan-kawan yang dikenali ape tidak nye hampir kesemuanya ex student PTPL.. ^_^.

Lama jugak tunggu nak tahu kita ni kene campak dekat mane lah kat dalam negeri Perak ni kan..masa tuh mula la doa-doa jangan lah kene campak dekat grik kan (konon sesangat masa interview saya rela kene campak dekat mane pun saya tak kisah yang lagi tak boleh bla siap cakap SAYA SEDIA BEKHIDMAT walau dimana pun) hehehe biasa lah tu kan tapi bila time dah dapat semua berdoa gabai tak nak jauh-jauh.....

saya dapat Hospital Seri Manjung dengan 2 orang budak india n sorang china...macam nak nangis gak bukan nye tak boleh nak kawan dengan dia orang ok je..but entah mesti nak ade jugak kawan sesame muslim nih...hehehe
but syukur sangat-sangat sebab tibe-tibe je sehari selepas repot duty tu ade lagi sorang rupenye malay gurl wahh happy sangat...

Dekat manjung ni nak cari rumah sewe sangat susah ye...rase nak belasah je org ade orang tu cakap senag je nak cari tak susah..cakap senag la kita orang yang nak cari ni susah tau!!!!!
Alhamdulillah kalau dah rezeki tu kan....tak sengaje sebenarnye terserempak dengan sorang akak nih dia offer duk serumah dengan dia...so sekarang saya stay dengan akak yang baik hati ni...
Rumah sewe dekat je dengan hospital tak jauh pun boleh jalan kaki je..

Kerja dekat lab ni seronok sebab bende tu kita minat...
tapi buat permulaan saya dapat lab biochem usih gle tak gne skill semua mesin jerk...
jenuh nak mengingat Qc bagai macam ne nak gune mesin tu...
tapi kalau dah hati asyik duk merindui bakteria  jerk huhu memang rajin lah nak memanjangkan kaki ke lab mikrob kalau de free time..tapi tak leh selalu coz nanti kene fire dengan bos...

Perhatian tibe-tibe kan RAYA TAK BOLEH CUTI YE!!!!!!!!!! redho je la kan budak baru so pasrah je lah tak boleh cuti raye...dah besar rope nye saya ni ye macam tak caye je dah keje pun...dan ini bukannye cobaan tapi kenyataan hidup !!!!!!!!!!!

Sekarng ni entry ni di update dari rumah encik Suhaimi heheh (ayah saya lah) kalau dekat majung tu memang tak boleh on9 sebab bukan tak de coverage ke ape tapi saya yang tak bawak laptop lagi....
maybe next mont...tengah pening nak pakai strymax (betul ke eje ni??) ke celcom berukband hehehe(bak kate fafa kan) dekat sini line celcom je yang betul2 ok yang lain hampeh sikit-skit emergency call...lemah betol..

Ape lagi nak tulis later2 lah ye update lepas dah boleh bawak laptop siap lah huhuhu akan di update tiap-tipa hari tau....(poyos sesangat lah)...ok byee bile lah leh update pulak ni huhu tunggu je la kalau de orang bace lah kan....bye Salam

7/08/2010

Membereskan ape yang patut dibereskan

Hari ni mengcutikan diri, sebab nak ambik result medical check up jumpe lagi abg HA yang sengal tuh...hahaha buat muke tara tau suda (tapi abg itu sgt baik hahaha siap wish lagi )..Alhamdulillah cik mieda memang sehat orang nye huhuhu.. tak da ape-ape masalah....
Tapi tadi dekat hospital bila nurse dengan yg dekat lab semua tanye dapat dekat mane??? cik mieda pun jawab PERAK...(sayu sesangat menyebut perak tu)...hahaha akak nurse dengan yang kat lab tu sesangat lah gelakkan..sabo je la.

Hari ni tengah menyiapkan ape lagi yang patut di siapkan list barang dah buat cume belum kemas je ^_^...memang sangat suke buat kerja saat2 terakhir nih..tapi dalam list tu memang tak de pun Lappy nih...sedih nye ayah tak bagi bawak dulu sebab alasan klasik yang ayah bagi belum tahu sape kawan saya??? boleh pakai ke??? redho je lah...memang nanti tak akan ade punye blog update facebook pun same nanti mesti terkezut kawan-kawan kat fb tuh asal cik mieda yang selalu on9 diam membisu....(ade ke ??).

Sekarang nih nak sambung wat surat malam-malam karang la sambung up date...byeee

7/05/2010

Satu Pun Belum Buat...

Hari dah makin suntuk tapi satu bende pun saya belum buat
kemas baju belum
buku-buku ape yang nak dibawak pun belum kemas
segala-segalanyalah belum kemas lagi
bila nak kemas tak tau
macam tak de mode pun ade
adeh
cik Malas gi la main jauh-jauh tak mo la kacau

Rasa nak pegi keje buat kali yang terakhir pun dah malas
malas la nak tengok muke Mummia katek tuh (opsss dia tak de hahahah)
list barang nak bawak pun belum buat
bila agaknye cik mieda nak buat ni???
bile cik mieda????


malassssssss

7/04/2010

Bukan Monday Bluess...

Ini Memang Bukan Monday Bluess
Tapi saya yang buless pagi-pagi bute ni
dengan bangganye bangun lambat
ngantuk semalam entah kenape tak boleh tido
mengantuk sesangat-sangat
pagi-pagi je dah kene terjah dengan orang ynag agaknye semalam gaduh dengan bini dia
pagi-pagi lagi dah ilang kan mode orang
owhhh memang bukan monday bluess tapi
saya yang bluess....Selamat Pagi Semua


Dottie tak Kisah, Mieda lagi tak kisah

Selamat Pagi...

Kalau Korang semua perasaan lah baru-baru ni dekat Astro ade preview satu rancangan yang akan di pertontonkan kepada anda-anda semua ( uihhhssss hahahah ayat ) mule-mule macam pelik ni drama ke atau macam rancangan berbentuk majalah ke?? Tapi bila tengok paper metro hari Khamis ade artikal tentang cerita ni..owh drama ropenye..drama ni mengisahkan gadis Comel iaitu Dottie yang tidak menjadikan saiz badannye yang comel bukan lah halangan untuk dia mencapai cita-citanya untuk menjadi hos...

Menurut penerbit dan penuluis skrip cerita ni..drama ni bukan lah sebagai sindiran untuk menyindir mereka yang bertubuh comel ni ye..tapi lebih kepada menyampaikan message positif kepada mereke yang bertubuh comei kat luar sana yang mereka juga boleh berjaya.

Mari kita tengok Dottie malam ni di Astro Ria Jam 10 malam....

  Nor Syuhaida (Dottie) awww seksi huhuhu

Owh Kakak & iLhan

Hari ni Abis kan masa dengan dua orang budak momot nih
Benci betul bila orang dekat rumah ni asyik mention
"Main la dengan kakak & ilhan tu nanti susah nak jumpe dah"
sedih betul dengar ayat tu
weh tak suke la....

lebih kurang seminggu,  eh tak sampai seminggu 
esok dah hari isnin, lagi 6 hari lagi kowt
ye lagi 6 hari je masa yang tinggal untuk duduk bersenang lenang dekat rumah ni
lepas ni dah duk jauh sikit dari family (anak manje sungguh)


Jauh dari kakak dan ilhan
memang benci nak igatkan
tapi memang kene lalaui pun
nanti da mesti rindu kakak & ilhan
sob sob sob


rindu nak pegi playground bile petang2
rindu nak suap dua orang budak momot nih makan (last2 sekali da jugak yang makan banyak hahahaha)
rindu nak main-main dan da yang pengsan dulu
rindu nak layan kakak yang dah makin petah bercakap tu
rindu ilhan yang pantang nampak orang makan ape je "NAk"
memang rindu lah....
nanti da korang ni yang over nangis hahaahah
korang relax jerk
Da mesti Rindu kakak & ilhan.....



I will miss both of u!!!!!

7/03/2010

Projek Budak Tadika...

Salam,

Tadi baru berkesempatan nak belek-belek + baca Surat khabar hari ni, biasnya surat khabar paberet dekat rumah nih Metro. Tu tajuk entry tu lah tajuk besar bagi surat khabar Metro Untuk Hari-hari cuti yang indah ni. Mule-mule baca macam tak paham ngeeee~~~~ igatkan ade budak kene rogol ke. hahahaha salah ye cik mieda, bila baca balik mak aiiii!!!!~~~ terkejutz giler!!! wah sungguh edvance la budak-budak sekarang lagi sedih baru umur 4 dan 5 tahun (dua-dua perempuan) tapi tak baik lak nak tulis macam nih hehehehe...ok sambung balik..perkara ni disedari dari mak salah seorang kanak-kanak perempuan tu, sebab terdengar bunyi "ghairah" dari dalam bilik...Stop dulu ambik nafas masing-masing. Kanak-kanak tersebut memberitahu mereka belajar dari seorang kanak-kanak lelaki yang juga merupakan jiran kanak-kanak perempuan itu.Mak budak perempuan ni pegi lah tanye budak lelaki tu Yang berusia 8 tahun, sure lah tak nak mengaku kan. berita lanjut bace kat sini


PANDANGAN PAKAR KANAK-KANAK.

"Kanak-kanak kebiasaannya tak mempunyai keinginan seksual apatah lagi memahami perlakuna seks. sebaliknya tingkah laku mereka merupakan pengulangan apa yang pernah dilihat atau pengalamna yang dilalui"
-Dr Yong Junina Fadzil-

Katanya lagi pada peringkat umur kanak-kanak perasaan ingin tahu sangat menebal dalam diri kanak-kanak, malah mereka mudah mengikut dan mempraktikkan apa sahaja yang dilihat atau diajar pada mereka.

Dalam kes ini juga Dr Junina mengatakan kita tidak wajat 100% menyalahkan kanak-kanak lelaki tersebut, kerana mungkin dia juga mengulangi apa yang dilihat atau dialami.




Credit: incik Google

PANDANGAN SAYA

Masa mula-mula baca dekat surat khabar pagi tadi memang nak marah jerk dekat budak lelaki tu. Tapi betul Jugak kata Dr tu mungkin budak lelaki tu pernah melihat atau mengalami perkara itu dan dia cuba mengulanginya kerana perasaan ingin mencuba yang terlalu sangat (hahahaha ayat sengal). Mungkin juga penjaga ada penjaga yang menonton video lucah (NAuzubillah) dan kanak-kanak tersebut turut menonton tanpa disedari.

Mungkin juga pengaruh dari Tv, sebab sekarang ni macam-macam chanel ade. Sebagai ibu bapa kita kena ambil inisiatif macam kalau yang ade Astri dekat rumah tu kan boleh Locked chanel yang rasa-rasanya tak patut untuk di tonton atau bila ibu bapa atau penjag tiada dirumah dan waktu malam ketika semua dah tido boleh locked chanel yang tertentu. Buka dengan pengawasan ibu bapa sahaja. Biasalah kanak-kanak nih perasaan ingin tahu tu bukan mian lagi ye lah pada usia tu lah dia orang baru nak belajar banyak benda baru.
Bukan bertujuan nak menyekat atau membantutkan pembesaran kanak-kanak tapi ada sestengah perkara perlu di pandang serius. Bagi tahu dengan betul kenapa sesuatu bende tu salah dan tak boleh buat, INGAT JANGAN SESEKALI MENIPU!!!!, cuba bagi jawapan yang terbaik untuk  mereka.

Kita sebagai orang dewasa jugak kena tunjuk contoh yang baik, abis kalau orang dewasa selambe jerk tunjuk contah yang CHAntek sangat buat bende tak senonoh depan khalayak ramai memang lah kanak-kanak ni senang nak mengikut contoh di depan mata.

Ape-ape jagalah anak-anak anda sebaik-baiknya, kita sekarang berada di zaman yang sungguh mencabar
memerlukan sedikit pengorbanan tapi kalau hasil yang kita dapat tu sesuatu yang Alhamdulillah baik apasalahnyakan.

*SemoGa Anak-Anak hari ini Bakal Menjadi Pejuang Agama, Bangasa Dan Negara    
  InsayaAllah!!!!!!!!

7/02/2010

Ragam Pasar Tani..



Pimjam Incik Google


Salam + Selamat Pagi!!!

Selamat Berhujung minggu semua, biasalah kalau hari cuti-cuti macam ni selalunya kalau orang yang bekerja (poyo lak ayat tu) akan pegi beli barang keperluan rumah untuk stok seminggu terus kan senang. Tapi ada jugak yang rajin suke beli hari-hari. Ikutlah pilihan sendiri mana yang lebih baikkan.

Kalau pegi pasar tani pagi-pagi ni macam-macam ragam kita boleh jumpa, Ragam orang yang meniaga, ragam orang yang datang beli lagi ragam orang yang tak memebeli tapi nak meminta. memang serabut habis lah pasar tani ni lagi-lagi kalau pasar tani tu setakat macam sekangkang kera je.

KISAH PASAR TANI (1)

Pagi tadi Lepas subuh tak tido balik (wahhh baiknye hahaha) ikut ayah pegi pasar tani, sampai-sampai je tempat tujuan utama mesti la nak beli barang basah dulu, sebab ayah cakap kalau lambat nanti kita dapat yang tak fresh.
Dalam kita sebok-sebok nak pilih tu ade la hamba Allah yang tak penyabar (ayah marah cakap orang tu macam tu ayah dia memang tak penyabar la!!) orang tengah pilih-pilih dia boleh nak ambik ape yang ada dekat tangan kita tu...mak aiiiii chantik nye perangai!!!!!!!!!!!!!!!!!, bila saya pandang dia boleh buat muka selamba + tak de perasaan!!!! dan terus bayar menonong je balik kurang asam jawe betul la!!!, weh pilih sendiri lah kalau tak pandai pilih cakap lah boleh orang tolong pilihkan!!!!!


KISAH PASAR TANI (2)

Kadang-kadang pembeli ni ok je peniaga pulak buat muke tak semenggah, memang tak semua yang saya maksudkan macam tu tapi SEGELINTIR ye...(karang ade pulak yang  kene pelangkung) tak semua yang macam tu, tadi masa tengah beli laksam ade sprang Makcik nih pun nak beli laksam jugak, dia tak de duit kecik dan dia bagi duit RM 50, orang yang jual laksam ni punya lah marah sambil membebel kalau nak beli lain kali tukar dulu duit tu kalau tak tak payah beli...waahhhh chantik la budi bahasa mak cik yang jual laksam tu...boleh dia cakap macam tu, nasib lah makcik yang beli laksam tu relax je...boleh mintak maaf lagi sebab dia tak de duit kecik...buat malu je la. kalau macam tu lah baik tak yah berniaga. Tapi memang tak ramai pun orang beli dekat mak cik tu..mungkin ramai yang pernah terkena macam tu. Kesian kesian dia macam memendekkan rezeki sendiri hehehehe....

Moral of the story tak kire lah kita kat mane pun BUDI BAHASA tu Penting ye, kalau tak takkan lah saje-saje iklan kat dalam tv tu kan?? kalau tak membazir je lah....byeeeeeee

Alkisah Di hari Jumaat

Salam....

Alkisah di hari Jumaat, sepatutnya pagi jumaat Happy-happy sebab Saiyidul Ayyam (betul ke tak eje ni??) tapi pagi-pagi hati suda panas smuanya gara-gara sebab nak bawak pulu pegi office..punye lah berat nak bawak semua tu ayah pulak waaaa tak kesain ke dekat anak manje dia ni berat tau!!!! tapi bawak jugak (alah ayah cakap masa time study leh pulak berdikari, duk umah je jadi anak manje) dah la dengan beratnye adoiii tumpah la pulak...nasib tak kene baju kalau tak alamatnye busuk la baju bau TEMPOYAK!!!!!!!!!!!

Tadi Pulak Masa nak pegi ceramah (tiap-tipa hari jumaat ade ceramah agama tapi sape nak pegi-pegi tak pegi pun tak pe) hehehe tibe-tibe je nak isi jiwa yang dah kering kontang ni...dalam duk sebok jalan-jalan entah macam mane boleh pulak tergelincir nasib tak de kereta lalu kalau tak dah arwah da tadi (panjang umur lagi Alhamdulillah). Tak habis dekat dalam office pun boleh jatuh hahaha nampak sangat berangan je kan !!!!

Sekarang kan mode ala-ala delima sebab tak tahu lagi kat dalam negeri perak tu kat mane lah saya bakal tercampak dan dicampak!!!! jadi berdebar lebih ye.

Tapi Hari ni boleh dikatakan dekat office tenang je.. hehehe dah nak blah baru lah nak tenang ye??? owhh saya akan rindu kan mereka semua...tapi mereka akan lebih rindukan saya hahahah perasan lebih...

: post enry merepk dlu sebelum entry sedih-sedih hohoho